Odolnost a vytrvalost
Fojtan je výsledkem křížení jílku italského a kostřavy rákosovité. Fojtan je typu kostřavy rákosovité se mnoha jejími pozotivními vlastnostmi: vysoký výnos spojený s vytrvalostí, suchovzdornost, tolerance k zamokření. Hlavním rozdílerm oproti kostřavě je lepší krmná hodnota Fojtanu.
Kvalita píce
Kvalita píce (koncentrace energie) u Fojtanu je mezi kostřavou rákosovitou a jílkem vytrvalým. Ve směsi s jílky a nebo jetelem plazivým produkuje Fojtan dobou píci vhodnou k pastvě i konzervaci.
Pastevní typ
Fojtan je stejný typ festulolia jako známé odrůdy Felna či Hykor, ale s metáním o 4-6 dní později. To spolus vyšší hustotou porostu a jemnějšími listy dělá Fojtan velmi vhodný pro pastvu. V pastevních směsích Fojtan zvyšuje vytrvalost a suchovzdornost
Fojtan: Výnos a kvalita pícePokusy 2008-09 Danish Agricultural Advisory Service |
||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|
% Dusíkatých látek v suš. | %cukrů v suš. | % Stravitelnost org. hmoty | NEL, MJ/kg suš. | t suš./ha, 1 rok | t suš./ha, 2 rok | NEL, GJ/ha, 1 rok | NEL, GJ/ha, 2 rok | |
Fojtan | 15,2 | 9 | 72,6 | 6,3 | 14,1 | 16,79 | 86,6 | 98,6 |
Jílek vytrvalý | 14,3 | 16 | 76,4 | 6,02 | 13,73 | 12,25 | 86,2 | 77,4 |