Vojtěšky ProRhizo, kvalita s přidanou hodnotou

DLF vyvinula unikátní kombinaci ProRhizo s vojtěškou, která spojuje inokulaci specifickým kmenem bakterie Rhizobium meliloti a inkrustaci vápencem, který zajistí ideální pH v blízkém okolí jak pro bakterie, tak pro vzcházející rostlinu.

Tolice vojtěška (Medicago sativa L.) je vytrvalá pícnina, která se v České republice v roce 2022 pěstovala na orné půdě na více než 70 000 ha (ČSÚ, struktura ploch osevů v roce 2022). Popularita pěstování vojtěšky vychází z její kvalitní, na bílkoviny bohaté píce, hlubokého kořenového systému, který se velmi dobře uplatňuje v překonávání období sucha (možné pěstovat i v podmínkách, které jsou již příliš nehostinné pro jetel luční) a symbiózy s dusík fixujícími bakteriemi. Neopominutelná je také její předplodinová hodnota z pohledu dobré půdní struktury (rozsáhlý kořenový systém) a dotace dusíku do půdy (fixace vzdušného dusíku bakteriemi).

Vojtěška, pokud je vše v pořádku, se v průběhu vegetace nemusí přihnojovat dusíkem, právě kvůli symbiotickému vztahu s Rhizobium meliloti. Tyto bakterie je ovšem důležité k vojtěšce dostat, obzvlášť pokud se vojtěška na daném pozemku dlouho (5 a více let) nepěstovala – bakterie mohou úplně chybět nebo se vyskytovat v nedostačujícím množství. Jednou z důležitých podmínek úspěšné symbiózy je také pH půdy, kdy, pokud je pH příliš kyselé (pH <6; ideální hodnota: pH 6,5 – 7,5), tak fixace neprobíhá. Z těchto a dalších důvodů jsme v DLF vyvinuli unikátní kombinaci ProRhizo, která spojuje inokulaci specifickým kmenem bakterie Rhizobium meliloti a inkrustaci vápencem, který zajistí ideální pH v blízkém okolí jak pro bakterie, tak pro vzcházející rostlinu.

Z pokusů DLF pozorujeme lepší zakládání porostu a prvotní fáze vývoje (viz. obr. 1 a 2) v případě ošetřeného osiva produktem ProRhizo.

Rostlinky jsou vitálnější a díky inokulaci získáváme také vyšší množství hlízek na kořenech. Vzhledem k tomu, že počáteční fáze růstu jsou období, kdy je rostlina nejvíce náchylná, tak jejich podpoření má vliv na následnou kvalitu porostu. Ošetření vápencem také způsobí, že osivo je těžší a získá lepší kontakt s půdou (např. lepší obnovení kapilární vodivosti). Toto v kombinaci s bakteriemi vyústí až v 20% lepší založení porostu.

Ošetřená vojtěška produktem ProRhizo se dá využít jako monokultura při čistosevu i jako komponent do jetelovojtěškotravních a vojtěškotravních směsí. Vzhledem k tomu, že ošetřené osivo je těžší než bez ošetření, je důležité správně kalibrovat výsevní ústrojí. V případě vysévání například vojtěškotravní směsi, je vhodné využít výsevní ústrojí s dvěma výsevními komorami (jedna na travní komponenty a jedna na vojtěško, popř. jeteloviny). Podmínky pro výsev vojtěšky (například hloubka výsevu) se v případě ošetřeného osiva nemění a je potřeba je dodržet.

Vzhledem k tomu, že přípravek obsahuje živé bakterie, je důležité zajistit správné podmínky skladování osiva – chlad a sucho. V případě dodržení skladovacích podmínek je možné uchovat bakterie životaschopné po 6-12 měsíců.

Z nových odrůd v ošetřené formě nabízíme například Andantino a Cigale. Obě odrůdy jsou v dormanční skupině 4 a vyznačují se vysokým obsahem bílkovin a výnosem suché hmoty – přes 20 t suché hmoty/ha (viz. tabulka 1).

Odrůda

Suchá hmota (% rel.)

Cigale

110

Andantino

106

Konkurenční odrůda 1

101

Konkurenční odrůda 2

101

Konkurenční odrůda 3

100

Konkurenční odrůda 4

99

Tabulka 1 Porovnání Andantino a Cigale vůči konkurenčním odrůdám (zdroj: oficiální odrůdové zkoušky ÚKZÚZ; rok zásevu 2020, sklizeň 2021)

Specificky odrůda Cigale se dále vyznačuje velmi dobrou odolností proti chorobám (např. v oficiálních francouzských testech získala 9/9 v odolnosti proti antraknóze), a dobrou odolností proti zimě. Andantino i Cigale mají rychlý jarní růst a obrůstání po sečích. Také vynikají svou odolností proti polehávání, což zjednodušuje sklizeň a omezí kontaminaci např. zeminou. Obě odrůdy jsou vhodné pro monokulturní pěstování i jako komponent do vojtěškotravních a jetelovojtěškotravních směsí. Proto vojtěšky ProRhizo - jednoduchá a efektivní cesta ke kvalitnímu porostu.

Zajímá Vás více? Jsme zde pro Vás!
Stačí nám napsat a my už se postaráme o to, aby náš poradce či prodejce Vaši zprávu dostal a komunikoval s Vámi.

office@dlf.cz
PORADENSTVÍ
PRODEJ

Ještě jste se nepřihlásili k odběru našeho ZPRAVODAJE/NEWSLETTERU?
Můžete tak učinit ZDE:
PŘIHLÁSIT SE