Přírodní trávník – správná volba pro životní prostředí

EU se rozhodla zakázat výrobky ze starých pneumatik jako výplň na umělých fotbalových hřištích. To je dobrá zpráva pro naše životní prostředí a znamená to, že hřiště s přírodním nebo hybridním trávníkem jsou vysoce aktuální.

Díky neustálému úsilí šlechtitelů rostlin zdokonalovat travní druhy, získáváme semena s lepší odolností proti mechanickému poškození. Režimy údržby a správy hřišť s přírodním trávníkem byly také výrazně zlepšeny.

Podle Evropské agentury pro chemické látky (ECHA) skončí každý rok v životním prostředí 16 000 tun granulí používaných v umělém trávníku. Vědecký výzkum ukázal, že chemické látky z těchto umělých sportovních povrchů by mohly znečišťovat životní prostředí škodlivými látkami, jako jsou polycyklické aromatické uhlovodíky způsobující rakovinu (PAH), těžké kovy a ftaláty. Jedním z nejsilnějších argumentů pro volbu přírodního trávníku je, že je to zdaleka ekologicky i uhlíkově nejšetrnější varianta.

Všichni musíme převzít odpovědnost za čistší a zelenější budoucnost naší planety – každý máme svou roli, bez ohledu na to, jak malá je. Je jen na jednotlivcích, aby učinili pozitivní rozhodnutí, ať už jde o recyklaci domovního odpadu, jízdu na kole do práce nebo výběr přírodního trávníku před umělým na profesionálních i jiných plochách.

Mnoho klubů i obcí hledá způsoby, jak snížit svou uhlíkovou stopu nebo se stát uhlíkově neutrálními. K tomu může výrazně přispět instalace a údržba hřišť s přírodním trávníkem. Pro představu – pro každé umělé hřiště, které je instalováno, je třeba vytvořit hřiště s přírodním trávníkem, které kompenzuje produkované skleníkové plyny a váže uhlík. Odlesňování je zcela oprávněně jedním z nejvíce odsuzovaných činů proti našemu životnímu prostředí. Možná vás ale bude zajímat, že roční produkce kyslíku a fixace oxidu uhličitého z jednoho hektaru trávy převyšuje jeden hektar lesa.

ZAJÍMÁ VÁS VÍCE? JSME ZDE PRO VÁS!
Stačí nám napsat a my už se postaráme o to, aby náš poradce či prodejce Vaši zprávu dostal a komunikoval s Vámi.

office@dlf.cz
PORADENSTVÍ
PRODEJ

Ještě jste se nepřihlásili k odběru našeho ZPRAVODAJE/NEWSLETTERU?
Můžete tak učinit ZDE:
PŘIHLÁSIT SE