Hnědá ohniskovost trávníku nemá s odrůdami 4Turf® žádnou šanci

Čím je trávník odolnější vůči chorobám, tím efektivnější a úspornější budou jeho renovace. Vybírejte proto odrůdy odolné vůči chorobám. S 4Turf® je to ta správná cesta.

Klimatická změna představuje nové výzvy pro trávníku, zejména pro letní renovace hřišť, které nyní probíhají za teplejšího a vlhčího počasí – optimální podmínky pro růst patogenní houby hnědé ohniskovosti trávníku. Profesionální správci trávníků proto musí pro své trávníky vybírat odrůdy odolné vůči chorobám. Odrůdy 4turf® od DLF mohou tyto a další požadavky splnit a tím podpořit dokonalý vzhled trávníku při menších vstupech.

Okénko příležitosti k letním renovacím trávníku se zmenšuje

Fotbal na profesionální úrovni se hraje téměř celý rok. Kromě krátké přestávky v létě je sezóna nabitá zápasy. Ke konci sezóny jsou hřiště opotřebovaná, unavená a potřebují regenerovat. Tyto naléhavé renovace stadionu a tréninkového hřiště probíhají během krátkého období bez zápasů, často se v podobě založení nového trávníku.

Renovace hřiště je pro správce areálu klíčová. Chtějí, aby jejich hřiště byla obnovena – aby připravená pro hráče i fanoušky. Při letní regeneraci nejsou žádné druhé šance. Teplejší a vlhčí léta vytvářejí ideální podmínky pro hnědou ohniskovost trávníku, která může zdevastovat celé hřiště. Výběrem odrůd odolných vůči chorobám zvyšují správci pozemků své šance na dosažení krásného, zeleného a zdravého hřiště.

Odrůdy testované na toleranci k hnědé ohniskovosti trávníku

Hnědá ohniskovost trávníku je listová choroba trávníku způsobená Rhizoctonia spp. Houba může napadnout všechny travní druhy z tvz. ,,cold-season“, ale nejvíce náchylný je jílek vytrvalý, psineček a kostřavu rákosovitou. Existuje mnoho příkladů, kde způsobila velké škody při letních renovacích sportovišť. U nově založených trávníků může být poškození tak veliké, že je nutné provést nový výsev. To nevyhnutelně vede k odložení úvodních zápasů sezóny.

Zajistěte budoucnost svého trávníku pomocí odrůd odolných vůči hnědé ohniskovosti trávníku

Aby se minimalizovala možnost ztráty nově založeného trávníku, měli by profesionální správci trávníků volit směsi obsahující odrůdy s vysokou tolerancí hnědé ohniskovosti trávníku.

DLF pomocí screeningových metod otestovala řadu odrůd a identifikovala odrůdy 4turf® jako nejtolerantnější vůči hnědé ohniskovosti trávníku. Kromě toho některé z našich diploidních odrůd GILDARA, MONROE, ANISTON, ASPIRE a CHLOE se také prokázaly vynikající tolerancí k hnědé ohniskovosti trávníku.

Vyberte si udržitelnější trávník

Výběr odrůd s vyšší odolností vůči chorobám je také krokem k udržitelnému trávníku. Tyto trávy snižují vaši potřebu fungicidů a herbicidů. Je méně pravděpodobné, že je napadnou houbové choroby, což také vede k menšímu zaplevelení.

Snížení spotřeby pesticidů je krokem k cíli udržitelného rozvoje OSN č. 15, který se zabývá ochranou, obnovou a udržitelným využíváním ekosystémů. Snížení používání pesticidů také pomáhá splnit směrnici EU o udržitelném používání pesticidů (směrnice 2009/128/ES).

Odrůdy, které jsou tolerantní k hnědé ohniskovosti trávníku, vyžadují méně údržby. Snižují náklady na údržbu, protože během letní renovace mají větší pravděpodobnost úspěšného založení, což omezuje potřebu opětovného výsevu nebo aplikace pesticidů. Vyžadují také méně údržby, což snižuje emise CO2. Jde o krok k naplnění cíle OSN č. 13 v oblasti udržitelného rozvoje, kterým je boj proti změně klimatu.

Katalog je dostupný v jazycích:

Čeština
Polski
English



Zajímá Vás více? Jsme zde pro Vás!
Stačí nám napsat a my už se postaráme o to, aby náš poradce či prodejce Vaši zprávu dostal a komunikoval s Vámi.

office@dlf.cz
PORADENSTVÍ
PRODEJ

Ještě jste se nepřihlásili k odběru našeho ZPRAVODAJE/NEWSLETTERU?
Můžete tak učinit ZDE:
PŘIHLÁSIT SE