Šlechtění 2025–2050

V současné rychlé době je dost odvážné předvídat co se bude odehrávat do roku 2050. Určitě není ale od věci se na chvíli zastavit a začít o tom aspoň trochu přemýšlet a diskutovat.

Ve šlechtění zase dvacet pět let není tolik, když samotné vyšlechtění trvá minimálně 10–15 let k tomu musíme přidat dalších pět let oficiálních pokusů, a nakonec uvedení nově registrované odrůdy na trh a k praktickému využití dalších minimálně pět let. A na jednou zjistíme, že 25 let je minimální čas něco vyšlechtit a pokud chceme něco mít v roce 2050 v běžně používané praxi tak už je možná i pozdě. Samozřejmě, možnosti dnešních šlechtitelů jsou úplně někde jinde něž měli naší předchůdci v minulém století a spoustu věcí se dá dělat mnohem rychleji a efektivněji. Na druhou stranu, ale přicházet stále s něčím novým, inovativním a v praxi využitelným je obtížnější než v minulosti. V tomto krátkém zamyšlení se nechci věnovat nejmodernějším technologiím, které se používají nebo se v nejbližší době začnou stávat běžnou součástí a nutností ve šlechtitelských programech. Zabralo by to hodně prostoru, který k tomu tady není. Zmínil bych ale jiné aspekty, které můžou a asi i budou působit na samotný proces šlechtění a tím pádem i výsledek šlechtění (tj. vyšlechtěné odrůdy).

Evropská zemědělská politika – podle EU by se měla produkce potravin do roku 2050 zvýšit až na dvojnásobek, aby pokryla nárůst populace a měnící se stravovací návyky obyvatel. Zemědělství bude čelit nejen změnám klimatu, které budou mít (a již mají) dopad na biologickou rozmanitost, kvalitu půdy a vody, a v neposlední řadě musí reagovat na poptávku na globálním trhu. Dále bude zemědělství pod velkou kontrolou a bude ovlivňováno spoustou regulací, doporučení a zákazů.

Probíhající klimatické změny – to se projevuje v četnosti a intenzitě extrémních jevů (vysoké teploty, sucho, přívalové deště a s tím spojené povodně). Tyto jevy budou mít vliv i na populaci z hlediska migrace z důvodu ztráty obydlí nebo rozvratu ekonomiky. Některé oblasti se stanou neobyvatelné v důsledku těchto jevů. Také se to projeví v zastoupení jednotlivých pěstovaných druhů a rozšířením pro danou oblast nových škodlivých patogenů

Nová generace farmářů – má větší schopnosti přijímat a osvojovat si nové trendy, technologie a praktiky. Tíhnou k ekologicky šetrnějšímu obhospodařování půdy. A budou vyžadovat i podobný přístup od nových odrůd.

Nové a staronové pícní druhy – v důsledku klimatických změn se začínají v našich oblastech pěstovat teplomilnější druhy z jižnějších částí kontinentu, na které jsme nebyli zvyklí. Současně začínáme opět objevovat druhy, pěstované našimi předky. Je to zapříčiněno požadavkem na vyšší biodiverzitu.

Výzkum a vývoj – bude to naprosto klíčová oblast a nutnost co nejrychleji zavádět do běžně používané praxe výsledků a závěrů získaných v oblasti výzkumu a vývoje. Ovlivní to, co jsme schopni opravdu uvést na trh, jak rychle a v jaké kvalitě. Samozřejmě R&D bude hodně ovlivněno a regulováno výše uvedenými faktory, které budou nastavovat hranice a požadavky. Naším úkolem to bude brát na mysli a s tím také pracovat. Tím se stane naše práce úspěšná a smysluplná.

Určitě jsem neuvedl všechny faktory, které budou mít vliv na práci šlechtitele. V budoucnu se objeví nové faktory ovlivňující práci šlechtitele. Jeho úkolem, ale bude na tyto faktory reagovat a zohlednit ve své práci. Závěrem bych rád zmínil citaci od mého učitele šlechtění profesora Chloupka. Na úspěšnosti šlechtění se podílí několik faktorů, zejména šlechtitelský systém, zkušenosti šlechtitele, vytrvalost a styl, včetně zaujatého vztahu ke šlechtitelské práci. Vyprávěl mi docent Bouma o svých začátcích u profesora Frimmela ve Velticích. „To musíš být pane Zelený (tj. zelenáč), na poli již za východu slunce, smeknout klobouk a zeptat se rostlin, jak se vyspaly. Pokud jim neporozumíš, najdi si raději jiné zaměstnání.“ (Chloupek, 2000).

Autor: Ing. Libor Jalůvka, Ph.D.
Tel: +420 601 595 363
, Email: LIJ@dlf.com
Publikováno: Pícninářské a trávníkářské listy 2023

Zajímá Vás více? Jsme zde pro Vás!
Stačí nám napsat a my už se postaráme o to, aby náš poradce či prodejce Vaši zprávu dostal a komunikoval s Vámi.

office@dlf.cz
PORADENSTVÍ
PRODEJ

Ještě jste se nepřihlásili k odběru našeho ZPRAVODAJE/NEWSLETTERU?
Můžete tak učinit ZDE:
PŘIHLÁSIT SE