Pěstování Rokali je ekonomicky výhodné

Produkce osiva jetele nachového má v České republice tradici a velkou popularitu. Za rok 2021 bylo v ČR přihlášeno přes 8000 ha množitelských ploch (nejvíce v EU). Je pravdou, že většina vyprodukovaného osiva je na vývoz do Francie, Itálie a jiných zahraničních zemí, ale i v našich podmínkách si začínají být zemědělci vědomi předplodinových benefitů jetele nachového.

Po dvou letech produkce certifikovaného osiva nové odrůdy DLF jetele nachového (inkarnát) ´ROKALI´ můžeme začít rekapitulovat. V roce 2021 bylo sklizeno asi 200 ha množitelských ploch a v roce 2022 dvojnásobek. Naši množitelé na severní Moravě v tomto skliz ňovém roce atakovali výnos v průměru jedné tuny certifikovaného osiva na hektar produkční plochy. Vynikajících výnosů dosahovali zkušení pěstitelé jetele nachového, např. farma v Klimkovicích 1,2 t/ha na ploše asi 56 ha, ale i nováčci v Suchdole nad Odrou, kde dosáhli výnosu 1,17 t/ha na ploše 33 ha. Výnosy na produkčních plochách ve středních Čechách se pohybovaly na úrovni 800 kg/ha. Obecně se semenný výnos jetele nachového pohybuje od 500–800 kg/ha, ovšem odrůda Rokali začíná na výnosu právě 800 kg/ha, a jak dokázali kolegové v Klimkovicích, je schopna poskytnout až 1200 kg/ha. Příprava půdy množitelských porostů spočívá v hnojení draslíkem (až 100 kg K O) a fosforem (až 70 kg P O). Přesné množství by se mělo samozřejmě odvíjet od provedeného půdního rozboru. Hnojení dusíkem v případě jetele nachového není potřeba z důvodu symbiotického vztahu s bakteriemi rodu Rhizobium, typickými pro jetele a jiné rostliny čeledě bobovité. V celkovém času vegetace jsou symbiotické bakterie jetele nachového schopny navázat i přes 120 kg N/ha.

Výsevním termínem je v našich podmínkách ideální polovina až konec srp na. Z dvouleté praxe množení odrůdy Rokali máme odzkoušeno, že i výsev do 10. 9. v příhodných podmínkách nesnižuje výnos. Vhodným výsevkem pou žívaným na produkci osiva Rokali je 12 kg/ha s tím, že řádkování je volnější než při produkci píce, a to 20 cm. Hloubka výsevu je 1–1,5 cm z důvodu většího semene oproti ostatním odrůdám. Rokali je následně schopno klíčit již dva dny po výsevu.

Vývoj 1.7. - 31.8., Suchdol nad Odrou

Z postřiků je důležité věnovat pozornost padlí (houbové onemocnění). Postřik se provádí postemergentně povolenými přípravky fungicidů. Z tohoto důvodu by měl pěstitel porost průběžně kontrolovat, zvláště za vlhkého a slunného počasí, kdy je tlak patogenu největší.

Pro maximalizaci opylení a semenného výnosu může být také v některých lo kalitách vhodné doplnit produkční plochu o 3–4 úly na hektar. Toto opatření ovšem není nutností, například u ploch v blízkosti lesa nemusí být zapotřebí. S tímto souvisí také případná možnost spojit produkci medu a množení osiva jetele nachového, kdy inkarnát je velice atraktivní pro opylovače (31–38 % cukru v nektaru) a je možné vyprodukovat okolo 60 až 140 kg medu/ha.

Se svolením kolegů u podniku Agrosumak uvádíme jejich celkové náklady a výsledný výnos. Se samotným poradenstvím v oblasti množení Rokali (i jiných osiv), jsou naši referenti pro množení plně k dispozici.

Ekonomika ´ROKALI´ Kč/ha
Celkové Náklady -14 261
Dotace na plochu 7 075
Ostatní dotace 1 223
Tržba za osivo 39 780
Výnos celkem 33 817

Po odečtení nákladů činil výnos 25 519 Kč/ha, pokud přičteme i jednotlivé dotace, které je možné získat, tak se dostaneme na částku 33 817 Kč/ha. Ekonomická hodnota osivářské produkce Rokali je tedy naprosto evidentní (viz tab. 1). Mimo samotný peněžní výnos, je nezanedbatelnou výhodou pěstování Rokali jeho předplodinová hodnota. Režim, kdy necháme vzejít a nejméně dva měsíce vegetovat výdrol po sklizni semenářského porostu, nám umožní tvorbu další organické hmoty a pokračovat v produkci dusíku vázaného půdními bakteriemi. Jedná se o množství okolo 67 kg N/ha. Ekonomika tohoto inputu je při dnešní úrovni cen minerálních hnojiv velmi vítaná a obecně platí pravidlo, že si v následující sklizni vylepšíme úrodu ozimé pšenice o 1–2 t/ha. Jetel nachový je tedy velice vhodným přerušovačem osevního postupu obilovin a jejich výbornou předplodinou. Data budeme sledovat v praxi.

Úskalí pěstování jetele nachového spočívá především v těchto okamžicích:

  • Setí do špatně připravené půdy, do velké hloubky nebo za dlouhotrvajícího sucha
  • Včasná herbicidní ochrana na podzim na potlačení heřmánkovců apod.
  • Vyležení porostu po dlouhotrvající sněhové pokrývce a následné komplikace vlivem počasí
  • Padlí ve vegetativní fázi růstu – postřik
  • Počasí v době opylování: 2–3týdenní období (závislost výnosu na opylení)
  • Desikace a načasování sklizně
  • Sklizeň velmi opatrná, strbouly se rozpadají a semeno vypadává

Využití jetele nachového v rostlinné výrobě má půvabnou historii v tzv. plynulém pásu zeleného krmení, a to především v Landsberské směsce (ozimá směs složená z 50 % jílku mnohokvětého italského, 30 % jetele nachového a 20 % vikve ozimé). Naše společnost dodává i jednoduché směsi jílku a inkarnátu, nebo festulolia a inkarnátu k intenzivním pícním účelům, a to zejména do některých oblastí v Maďarsku.


Pícninářský pokus Švábenice - první seč ozimé směsi 'Porubka' a 'Rokali' těsně před metáním jílku mnohokvětého.

Ing. Ondřej Borowiecki, Produktový manažer, +420 727 930 928
Ing. Aleš Rybák, Obchodní zástupce, +420 727 931 042


Zajímá Vás více? Jsme zde pro Vás!
Stačí nám napsat a my už se postaráme o to, aby náš poradce či prodejce Vaši zprávu dostal a komunikoval s Vámi.

office@dlf.cz
PORADENSTVÍ
PRODEJ

Ještě jste se nepřihlásili k odběru našeho ZPRAVODAJE/NEWSLETTERU?
Můžete tak učinit ZDE:
PŘIHLÁSIT SE