Krátkodobé jílkové směsi

Chladné jaro a následující intenzivní sucho, se kterým se zemědělci v tomto roce museli potýkat bude mít nejspíš za následek nedostatek kvalitního krmení pro dobytek. Toto se zvláště bude týkat kukuřice, která je na chlad (hlavně pozdní hybridy) a nedostatek vláhy citlivá. Výpadek kvalitního objemného krmiva mohou zemědělci nahradit směsí z jílků mnohokvětých a festulolií typu jílku mnohokvětého, nebo jílkovou směsí doplněné o jetel nachový a v případě Landsberské směsi také o vikev ozimou.

U směsí s bobovitou složkou nesmíme opomínat na jejich hodnotu jako předplodin. Vzhledem k tomu, že se jedná o nevymrzající směsi, je v dnešní době také vítaným benefitem silné omezení vyplavování nitrátů, což může nastat v případě vymrzajících směsí.

Pro doplnění kvalitního krmiva a předplodinové hodnoty jsme si pro Vás připravili 4 typy směsí:

CUTMAX QuickFeed

Cutmax QuickFeed je jednoduchá a rychlá směs určená jako náhrada například za kukuřičnou siláž. Směs poskytuje skotu vysoce kvalitní krmivo, které se snadno silážuje a je bohaté na cukry. Pro dosažení kvalitního porostu s dostatečným obsahem dusíkatých látek by se nemělo zapomínat na dusíkaté hnojení. Ideální je doplnit dusík ještě před setím (např. statková hnojiva) a v průběhu vegetace ještě přihnojit minerálním dusíkem v celkovém množství až 80 kg N/ha – rozdělená na dvě aplikace, druhá dávka před sklizní (přibližně 3 týdny) pro vyšší obsah dusíkatých látek.

Výsevek směsi se pohybuje okolo 30 kg/ha a termín setí může být od poloviny/konce srpna až do října. V případě potřeby ještě podzimní seče je vhodné využít dřívější termín. Vzhledem k mírným zimám by jílek jednoletý měl přezimovat a společně s jílkem mnohokvětým poskytnout kvalitní krmivo i po zimě.

CUTMAX CrimsonTurbo

Rychle rostoucí směs složená převážně z jílkovitého festulolia s přídavkem jetele nachového. Směs je vhodné vysévat v období konce srpna s výsevkem 30 kg/ha. Směs Cutmax CrimsonTurbo poskytuje kvalitní píci bohatou na WSC a dusíkaté látky. Vzhledem k obsahu jetele nachového je možné omezit množství hnojení dusíkem po zimě (podle stavu porostu), ale nemělo by se zapomínat na hnojení před výsevem – po sklizni obiloviny budou živiny v půdě vyčerpány. V případě velkého nárustu Festulolia na podzim je dobré směs ještě osekat na vyšší strniště, aby příliš nekonkuroval jeteli nachovému.

LANDSBERSKÁ směs

Landsberská směs je směsí standardní receptury se 100letou tradicí ve spojení s novou genetikou odrůd od DLF. Landsberská směska si drží svou popularitu díky produkce píce výborné kvality a vysokých výnosů. Mimo produkční výhody doplňuje také organickou hmotu a díky vysokému obsahu bobovitých rostlin i dusík. Vysévá se koncem léta při výsevku 30–35 kg/ha.

LANDSBERSKÁ směs PLUS

Landsberská směs PLUS je obdobou klasické Landsberské směsi, kdy místo jílku mnohokvětého využíváme Festulolium (typ jílku mnohokvětého). Ve směsi zachováváme typické znaky charakteristické pro Landsberskou směs, jako vysoký výnos kvalitního krmiva s předplodinovou hodnotou a zároveň přidáváme výhody typické pro Festulolia. Mezi jedny z vyhledávaných vlastností je vyšší odolnost proti abiotickým stresovým podmínkám.

U směsi Landsberská PLUS doporučujeme výsevek (30–35 kg/ha) i agrotechniku jako v případě Landsberské směsi. Před výsevem je dobré doplnit živiny v půdě a následné hnojení po zimě se odvíjí podle stavu Festulolia/jílku v porostu – důležité je nepřehnojit, aby jetel nebyl potlačen.

ZAJÍMÁ VÁS VÍCE? JSME ZDE PRO VÁS!
Stačí nám napsat a my už se postaráme o to, aby náš poradce či prodejce Vaši zprávu dostal a komunikoval s Vámi.

office@dlf.cz
PORADENSTVÍ
PRODEJ

Ještě jste se nepřihlásili k odběru našeho ZPRAVODAJE/NEWSLETTERU?
Můžete tak učinit ZDE:
PŘIHLÁSIT SE