Když meziplodinová směs, tak s jetelem nachovým

Intenzivnější polní produkce a stávající klimatická změna nám přináší nové výzvy v oblasti zemědělství. Je potřeba si zachovat kvalitní výnosy, ale jak toho docílit, když bez správné rotace plodin ztrácíme půdní úrodnost a s menší rozložeností srážek ztrácíme vodu erozí?

Jedním z řešení jsou meziplodiny, které nám přeruší osevní postup, pokryjí, prokypří půdu a doplní tak důležitou organickou hmotu. Jetel nachový je nejpěstovanějším jetelem v České republice o čemž svědčí počet přihlášených množitelských ploch za rok 2021, jejichž celková rozloha (8 218,31 ha) je téměř dvojnásobná ve srovnání jetelem lučním. Podstatná část vyprodukovaného osiva jetele nachového je určena pro vývoz do jiných zemí EU. Toto je podle mého názoru politováníhodné, jelikož se jedná o plodinu, která se ideálně hodí k přerušování pěstování obilovin (a jiných plodin) v osevním postupu. Literatura i osobní zkušenosti uvádějí zvýšení výnosu pšenice ozimé v roce po jeteli nachovém až o 1,5-2 t/ ha oproti běžnému výnosu. Ekonomika je tedy zcela evidentní.

ROKALI je novou odrůdou jetele nachového ze šlechtění DLF. Rychlé vzcházení je výhodné z pohledu omezení rozvoje plevelných rostlin a omezení eroze – jak živin, tak vody a půdy. ROKALI je velmi raná odrůda, kdy ostatní odrůdy předčí v počátku kvetení až o dva týdny. Má vysoký výnos suché hmoty a s vysokým obsahem bílkovin (přes 25 % hrubého proteinu s 80 % stravitelností) produkuje kvalitní píci. Jako u ostatních rostlin z čeledi Fabaceae najdeme i u kořenů jetele nachového symbiotické bakterie rodu Rhizobium. Přes symbiózu jsme schopni do půdy dostat od 80 kg N až po 160 kg N/ha (CLARK, Andy (ed.). Managing cover crops profitably. Diane Publishing, 2008.), což může vyústit v podstatné snížení nákladů na hnojiva. ROKALI také exceluje svým výnosem semen – při správné agrotechnice se semenným výnosem pohybujeme okolo 800–1200 kg/ha.


S jetelem nachovým je možno vyprodukovat až 140 kg medu z hektaru!

Květy ROKALI jsou velmi lákavé jak z pohledu estetického, tak z pohledu opylovačů. Jetel nachový se může pyšnit solidním obsahem cukrů v nektaru kdy dosahuje až 38 %. Pokud je naším záměrem produkce medu, tak s jetelem nachovým je možno vyprodukovat až 140 kg medu z hektaru! Tato kombinace je dobrá pro produkci semen, kdy je vhodné pro maximální produkci semen (opylení) přidat až 4 úly na hektar.

MEZIPLODINOVÉ SMĚSI
S nynějším nárustem výkupních cen obilovin se stává produkce těchto komodit pro zemědělce velmi lákavá. Pokud se zaměříme na pšenici tak s ohledem na nynější situaci se její cena změnila od začátku roku o přibližně 34 %. S takto lákavou cenou je jasné, že leckterý zemědělec si rád pšenici zaseje. Ovšem ona pšenice nám také odebere podstatné množství živin a její slabý kořenový systém zemědělcům příliš nezlepší půdní strukturu, spíše naopak. Na scénu přicházejí meziplodinové směsi, které tyto neduhy pšenice vyrovnají – zlepší půdní strukturu hluboce kořenícími komponenty, doplní organickou hmotu a v neposlední řadě omezí erozi a růst plevelů mezi hlavními plodinami. V DLF Vám můžeme například nabídnout tradiční Landsberskou směs, která obsahuje 20 % vikve ozimé, 30 % jetele nachového ‘ROKALI’ a 50 % jílku mnohokvětého italského například odrůdy ‘PORUBKA’. Tato odrůda se perfektně hodí do meziplodinových směsí z důvodu pomalejšího růstu, ale i přes pomalejší růst dává vysoké výnosy. Mimo všechny tyto výhody, směs díky obsahu rostlin čeledi Fabaceae doplní do půdy velmi ceněný dusík, jehož cena v tomto roce taktéž rapidně stoupla. Zemědělci by se měli soustředit na kvalitní předplodiny a meziplodiny, které jim zlepší půdní strukturu a doplní velmi důležitou organickou hmotu, aby si zachovali stále vysoké výnosy a kvalitní půdy pro následující generace.

Ing. Ondřej Borowiecki, Produktový manažer, +420 727 930 928
Ing. Aleš Rybák, Obchodní zástupce, +420 727 931 042

Zajímá Vás více? Jsme zde pro Vás!
Stačí nám napsat a my už se postaráme o to, aby náš poradce či prodejce Vaši zprávu dostal a komunikoval s Vámi.
office@dlf.cz
PORADENSTVÍ
PRODEJ