Zvýšení výšky sečení zajistí siláž nejvyšší kvality

Pokusy DLF ukazují pozitivní dopady zvýšení výšky sečení.

Zvýšení výšky sečení travních porostů na 9 cm namísto 6 cm nebo 3 cm zajistí siláž nejvyšší kvality a umožní rychlejší opětovný růst, podle zkoušek provedených na demonstračním místě DLF v Didbrooku, Gloucestershire.

Nyní, ve druhém roce, se zkoumá výnos, kvalita píce a vytrvalost šesti odrůd jílku vytrvalého.

Vizuální hodnocení dva týdny po seči jasně ukazuje, že porosty sečené na 3 cm stále vypadají žlutě a hnědě, 6 cm se právě vracejí k zelené a parcelky sečení na 9 jsou již zelené a dobře rostou.

Obrůstání odrůdy jílku vytrvalého diploidního Bowie dva týdny po seči (3 cm vlevo, 6 cm střed, 9 cm vpravo).

"Nízké sečení nepochybně produkuje více siláže, ale kvalita krmiva bude ohrožena." Důvodem je, že bude obsahovat mnoho báze stonků a odumřuleých listů, říká David Rhodes - technický manažer pro DLF Seeds.

"Skalpování porostů znamená, že neprobíhá fotosyntéza, protože nezbývají žádné zelené plochy, které by zachytily sluneční světlo. Rostlina tak musí využívat své zásoby asimilátů pro obnovení růstu. I sečení na 6 cm bude znamenat, že bude trvat déle, než plodina začne řádně obrůstat.

Festulolium vs Jílek vytrvalý

Další pokusy na stanici Didbrook porovnávají výkonnost festulolií - kříženců, které kombinují dobré vlastnosti jílků a kostřav, jako je kvalita píce, výnos jílků a odolnost stresům u kostřav.

"Vysévali jsme všechny naše typy festulolií, včetně Lofa, Perseus a Fojtan, a porovnali jsme je s kontrolními odrůdami jílku vytrvalého využívanými pro listinu doporučených drůd" vysvětluje David Rhodes.

"Shromažďujeme údaje o výnosech a kvalitě krmiv z pozemků, které jsou sečeny tak, aby simulovaly časté sekání na pastvě a nebo silážování."

"Festulolium zatím na všech pozemcích fungovalo nejlépe, jarní počasí 2021 se suchým dubnem, neobvykle mokrým květnem a suchým červnem." Hlubší kořeny znamenají, že se festulolium zotavuje mnohem rychleji!

"To naznačuje, že zemědělci by měli zvážit zahrnutí více festulolií do jejich směsí, aby se zvýšila odolnost vůči nepředvídatelnému počasí v budoucnosti."

Potřebujete poradit, ale nevíte, na koho obrátit? Jsme zde pro Vás!
Stačí popsat problém a my už se postaráme o to, aby náš poradce či prodejce Vaši zprávu dostal a komunikoval s Vámi.
office@dlf.cz
PORADENSTVÍ
PRODEJ

Ještě jste se nepřihlásili k odběru našeho ZPRAVODAJE/NEWSLETTERU?
Můžete tak učinit ZDE:
PŘIHLÁSIT SE