KVATRA - ta správná trávníková směs

Představujeme sérii KVATRA pro okrasné, sportovní a zatravňovací účely.

Mezi širokým sortimentem trávníkových směsí je občas obtížné se vyznat. Jaké druhové složení bych měl očekávat, když je mým cílem mít okrasný trávník okolo rodinného domu? Co vybírat, když bych rád založil trávník, na kterém by se mohl hrát fotbal? V tomto článku jsme pro Vás připravili krátký popis hlavních druhů, se kterýma se v trávníkových směsech můžete setkat.

Na prvním místě je bezpochyby jílek vytrvalý. S tímto vytrvalým druhem se můžeme setkat skoro v každé směsi. Díky rychlému vzcházení se hojně využívá s pomalu klíčícími druhy, kterým poskytne čas na vzejití. Další z jeho velmi ceněných vlastností je silná schopnost regenerace. Během léta vyžaduje pravidelnou závlahu a výživu. Specialitou DLF jsou 4Turf® odrůdy jílku vytrvalého, které se vyznačují rychlejším klíčením a jsou odolnější vůči abiotickým stresům, zejména krátkodobým přísuškům.

Kostřava červená je nepostradatelná v okrasných, popřípadě v reprezentačních trávnících. Mimo tyto účely se s ní můžeme setkat i v dalších typech trávníků jako jsou například parkové. Kostřava červená vytváří mimořádně jemný a svěže zelený drn. Ve sportovních trávnících ji najdeme na tenisových kurtech, nebo golfových hřištích. Můžeme ji rozdělit na 3 poddruhy: kostřava červená trsnatá, kostřava červená krátce, kostřava červená dlouze výběžkatá, přičemž každý poddruh se hodí do mírně odlišných podmínek.

Lipnice luční díky svým dlouhým podzemním výběžkům zaplňuje prázdná místa v trávníku. Tímto také krásně doplňuje trsnaté druhy, které tuto schopnost nemají. Vytvoří hustý drn, který je silně odolný zátěži. Díky těmto vlastnostem je lipnice luční velmi ceněným druhem v okrasných i sportovních trávnících. S vyšším zastoupením lipnice luční ve směsi můžeme počítat s hustějším trávníkem, který je silně odolný k zátěži.

Kostřava rákosovitá je druh, který byl v minulosti relativně opomíjený, ale v posledních letech se spolu se speciálně vyšlechtěnými odrůdami dostává na výslunní. V teplejších státech se již jedná o stěžejní druh. Kostřava rákosovitá exceluje na slunných stanovištích, s nedostatkem vody (směsi do sucha). Také její náročnost na živiny je spíše menší, a proto se hojně používá i v extenzivních trávnících.

DLF KVATRA

V DLF Seeds v Hladkých Životicích jsme pro Vás vytvořili směsi v sérii KVATRA pro okrasné, sportovní, ale také zatravňovací účely. Směs ORNAMENTAL je ideální k zatravnění okolo rodinného domu, pro krásný, hustý trávník s dobrou odolností proti pošlapávání. SPORT se hodí na sportoviště a dětská hřiště, kde předpokládáme zatěžovaní v rámci rekreačních sportů, přes které si uchovává vysoký stupeň atraktivity. REGENERACE je pak vhodná k dosévání, či obnově trávníku.

Zajímá Vás více? Jsme zde pro Vás!
Stačí nám napsat a my už se postaráme o to, aby náš poradce či prodejce Vaši zprávu dostal a komunikoval s Vámi.
office@dlf.cz
PORADENSTVÍ
PRODEJ

Ještě jste se nepřihlásili k odběru našeho ZPRAVODAJE/NEWSLETTERU?
Můžete tak učinit ZDE:
PŘIHLÁSIT SE