Hnědá ohniskovost trávníku

Ochraňte svůj trávník s odrůdami DLF a nespoléhejte na náhodu.

Ochraňte svůj trávník a nespoléhejte na náhodu

Změna klimatu s sebou přináší teplejší a vlhčí počasí. Toto prostředí více vyhovuje houbovým chorobám, jejichž výskyt se v poslední době zvyšuje. 4turf® odrůdy jílku vytrvalého se prokázaly vysokou tolerancí k hnědé ohniskové skvrnitosti stejně jako několik vynikajících diploidních odrůd ze šlechtění DLF. Využitím 4turf® odrůd a některých diploidních odrůd získáte vyšší toleranci k hnědé ohniskové skvrnitosti. Díky těmto odrůdám snížíte svou závislost na fungicidech, což vám zajistí lepší kvalitu vašeho hřiště, více hracích hodin a pohody.

Skrz Evropu se stále více můžeme setkat s hnědou ohniskovou skvrnitostí, která se stává běžnou záležitostí na profesionálních stadionech a tréninkových plochách. Tato choroba může vést až k totální destrukci hrací plochy, pokud jsou napadeny vzcházející rostliny, nebo se vyskytnout během renovace plochy. Během horkého a vlhkého léta, se hnědá ohniskovost trávníku může vyskytnou i v pozdnějším vývojovém stádiu trávníku, kde způsobuje velké škody a dramatické snížení kvality hřiště.

Výsledky testování ukazují podstatné rozdíly mezi odrůdami jílku vytrvalého k toleranci proti hnědé ohniskové skvrnitosti. 4turf® odrůdy jsou výrazně více tolerantní vůči hnědé ohniskové skvrnitosti než většina diploidních odrůd. Ovšem DLF identifikovala i některé odrůdy diploidního jílku vytrvalého, které mají také vysoký stupeň tolerance.

Co je hnědá ohniskovost trávníku?

Hnědá ohniskovost trávníku je listová choroba napadající trávy a je způsobena houbou Rhizoctonia spp. Tento druh může napadat všechny trávy ,,chladné sezóny“, ale nejvíce devastující je v případě jílku vytrvalého, psinečku a kostřavy rákosovité. Podmínky vhodné pro infekci touto houbou jsou za tepla, vlhka a nebezpečí hrozí obzvlášť když je trávník intenzivně hnojený dusíkem.

Unikátní metody detekce hnědé ohniskové skvrnitosti

DLF vyvinula unikátní skleníkovou metodu k identifikaci nejvíce tolerantních odrůd jílku vytrvalého k hnědé ohniskové skvrnitosti. Detekce se provádí ve výzkumném středisku MariboHilleshög, které se specializuje na výzkum houby Rhizoctonia spp. Naši vědci testují různé odrůdy proti vysoce virulentním izolátům houby z evropských fotbalových trávníků, které utrpěly značné poškození hnědou ohniskovou skvrnitostí.

Máte dotazy? Chcete se o této problematice dozvědět více?
Kontaktujte našeho produktového manažera, pana Ing. Ondřeje Borowieckého,
Tel: +420 727 930 928, email: ondrej.borowiecki@dlf.com

Chcete se s námi poradit? Jsme zde pro Vás! office@dlf.cz
PORADENSTVÍ
PRODEJ

Ještě jste se nepřihlásili k odběru našeho ZPRAVODAJE/NEWSLETTERU?
Můžete tak učinit ZDE:
PŘIHLÁSIT SE