Červená nitkovitost trav, známá také jako kornatka travní

Nedávné srážky a vysoké teploty byly ideálními podmínkami pro rozvoj červené nitkovitosti trav, téže známé jako kornatka travní. Původcem je houba Laetisaria fuciformis, která napadá valnou většinu travních druhů. Bohužel jeden z nejnáchylnějších druhů je také jeden z nejpoužívanějších, a to kostřava červená.


Foto 1: zdroj DLF PM Ondřej Borowiecki, POČÁTEK NAPADENÍ Laetisaria fuciformis

Onemocnění se projevuje hlavně na trávnících s nevyváženou výživou, nedostatkem dusíku. Také trávníky, kde je hodně plsti a jsou zamokřené razantně více trpí na červenou nitkovitost trav. Prvotní příznaky choroby začínají na špičce listů. Z tohoto místa začínají zavadat a scvrkávat se (připomínají nitky). Tyto nitky postupně dostávají narůžovělou až světle červenou barvu a za vlhka můžeme pozorovat růžové chomáčky mycelia. Celkově trávník působí spáleným dojmem.


Foto 2: zdroj DLF PM Ondřej Borowiecki, RŮŽOVÉ CHOMÁČKY MYCELIA

Laetisaria fuciformis se šíří pomocí spor, které se mohou dostat na listy trav pomocí vody, větru nebo při kosení trávníku (případně mohou být na obuvi atd.). Ideální počasí na rozvoj červené nitkovitosti trav je v teplotním rozmezí od 15 do 24 stupňů Celsia, vlhko, mírně oblačno s dlouhodobějším ovlhčením listů. Spora následně klíčí buď přes přirozené otvory (průduchy) anebo přes poranění (například po seči).

Ochrana spočívá převážně v preventivních opatření. Využívání pomalu působících hnojiv s postupným uvolňováním v kombinaci s vyváženou a pravidelnou dávkou hnojiva. Také vyvážená závlaha s tím, že volíme spíše zavlažování v brzkých ranních hodinách. Takto trávník stihne oschnout a vyvarujeme se dlouhodobému ovlhčení, které přispívá houbovým onemocnění. Další z preventivních opatření je zajistit ostré nože na sekačce. Tupé nože způsobují roztřepený řez listu, který hůře regeneruje a poskytuje ideální místo k prorůstání spory. Pravidelná dezinfekce použitých nástrojů (obzvlášť pokud se napadení už někdy projevilo) je další z možností prevence. Jako poslední lze zmínit odstraňování přebytečné plsti vertikutací. Nadbytečné množství plsti nepropouští vodu a zvyšuje možnost zamokření trávníku a tím případnou infekci. Mimo to, spory mohou v plsti přečkávat a způsobit opětovnou infekci.


Foto 3: zdroj DLF PM Ondřej Borowiecki, NAPADENÉ RŮŽOVO-ČERVENÉ NITKY

Fungicidní preventivní ochrana existuje, ovšem v podmínkách České republiky nejsou pro okrasné trávníky povoleny. Z tohoto důvodu je vhodné dobře zvolit management trávníku, stejně jako směs. Každopádně z účinných látek se jedná například o Azoxystrobin a přípravek Ortiva, který je povolen do 31.12. 2022 a může ho využívat i neprofesionální uživatel.


Zajímá Vás více? Jsme zde pro Vás!
Stačí nám napsat a my už se postaráme o to, aby náš poradce či prodejce Vaši zprávu dostal a komunikoval s Vámi.
office@dlf.cz
PORADENSTVÍ
PRODEJ